Blijf uit mijn comfortzone!

Omdat ik niet mag hamsteren, ging ik vandaag naar de winkel om brood te halen. Dat doe ik altijd bij de Dirk, bij ons om de hoek. Meestal verloopt zoiets zonder incident, maat dit keer was het een onaangename ervaring. Dat laatste had te maken met een ‘dame’, die onverwacht op mij dook om “even snel” een blik sperziebonen te grijpen. Een memorabele scheldpartij is uitgebleven, maar alleen omdat er getuigen bij waren.

In een eerdere blog, schreef ik over de financiele en fiscale maatregelen die het kabinet de afgelopen dagen nam om te voorkomen dat de economie instort. Daarnaast zijn er maatregelen gericht op de volksgezondheid. Dat dit belangrijk, ziet iedereen. Voor het zorgpersoneel wordt dan ook massaal geklapt. Een moment van nationale verbondenheid.

Gezondheidsmaatregelen

Nu heb ik niets tegen het wij-gevoel. Juist nu is solidariteit essentieel. Het probleem is alleen dat klappen weinig doet tegen de uitdijende pandemie. Als mensen zich gesteund voelen, prima. Ik zou alleen willen dat we even enthousiast waren over de maatregelen die wél werken:

  • Obsessief de handen wassen (lang genoeg, etc.);
  • Thuisblijven bij verkoudheidsklachten;
  • Niet je gezicht aanraken (deze blijkt onverwacht lastig);

En:

  • MINSTENS anderhalve meter van elkaar vandaan blijven.

De laatste maatregel is cruciaal. We moeten het aantal sociale interacties verkleinen om het virus onder controle te krijgen. Anderhalve meter is trouwens meer dan je wellicht zou denken (pak de meetlint eens) en bovendien een minimale afstand. Mik liever op 2 á 3 meter (of blijf gewoon thuis).

Praktische suggesties

We hebben er allemaal baat bij. Tegen de mevrouw die gierend van het lachen op mij inreed met een loodzware hamsterkar, zeg ik daarom: “U bent een n**r m**s, die anderen in gevaar brengt en dat kennelijk nog leuk vindt ook.” Blijf uit mijn comfortzone! Hierna enkele praktische suggesties voor supermarkten.

  • Eenrichtingsverkeer
    In de gangpaden in supermarkten zou eenrichtingsverkeer moeten gelden. Wie iets vergeet, moet gewoon een extra rondje rijden. Zo knalt niemand tegen elkaar op, en blijft mijn bloeddruk beneden kookpunt.

  • Maximum snelheid instellen
    We moeten een maximum snelheid invoeren in supermarkten (bijv. 60 meter per/uur). Afstand houden kan alleen als we alles vertraagd en met veel aandacht doen. “Even snel” kan gewoon niet meer. Festina lente. Wen er maar aan.
Image result for sumoworstelaar pak
  • Duidelijke markeringen
    Markeringen op de vloer om de ruimte tussen de karretjes te bepalen, worden her en der al ingezet. Een goed idee! Zelf heb ik een stok van ongeveer anderhalve meter, die op meerdere manieren kan worden ingezet. Een vergelijkbaar effect heeft het dragen van een hoepelrok of zo’n opblaasbare sumoworstelaarpak.

  • Daltarieven
    Het is zaak om te zorgen voor een optimale spreiding van supermarktbezoekers gedurend de dag. Als aansporing hiertoe stel ik voor om klantluwe perioden te identificeren (bijv. maandag, van 20:00 – 21:00), en om op die tijden korting te geven op het hele assortiment. We noemen dit: daltarieven. (Een coronabijtelling op andere momenten kan ook.)

  • Anti-hamsterkassa’s
    In het verlengde van de daltarieven, moeten er snelkassa’s komen voor mensen die maximaal 6 dingen willen kopen (met uitzondering van vloeibare zeep en andere producten die na de instorting van de euro als ruilmiddel kunnen dienen). De excessief-veelkopers krijgen samen één zelfscankassa, die om willekeurige intervallen vastloopt.

Tot slot

Een week geleden had ik nooit gedacht dat ik op Artikel104.nl, een blog met een fiscaal signatuur, suggesties zou doen voor het voorkomen van virussen in supermarkten. Laten we het erop houden dat we leven in interesting times.

Foto door Phil Thomas via Flickr.com onder Creative Commons licentie.

De boodschap van dit filmpje is volstrekt evident. Toch wordt corona te vaak niet serieus genomen. De opmerking “het is slechts een griepje” is nu weliswaar taboe; sommige leven echter alsof dit wensdenken klopt. Passend daarom dat de voorlichting door kleuter-cartoons gegeven wordt.

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *