Iconografie van het BEPS-debat: Het Starbucks-spandoek Het verhaal achter de beruchte foto

Een van de belangrijkste foto’s uit het BEPS-debat in brede zin is het plaatje van vier vrouwen met het spandoek: “They’re our bucks, not Starbucks”. Dit plaatje is zo vaak gebruikt in presentaties en colleges, dat toehoorders met de ogen rollen als dit cliché voorbij komt.

Nu geeft een foto slechts een momentopname. Dus wat zien we hier eigenlijk? Wat is de context? Wie zijn de vrouwen? En waar ging hun protest nou precies over? Als bekend houdt Artikel104.nl van harde journalistiek (en Googlen), en na kort zoekwerk vond ik de onderstaande video. De clip is in 2012 gemaakt door The Guardian en toont heel duidelijk ons spandoek in actie (0:25 – 0:43):


Bijschrift bij het origineel: “In 2011 Starbucks faces a day of action from anti-cuts demonstrators UK Uncut on Saturday. To highlight the coffee chain’s tax arrangements, activists attempt to turn one branch just off Regent Street in central London into a crèche. The protest group says the government is cutting 25% of funding for parenting support services. After being told to leave by police, the peaceful demonstration moves on to another nearby Starbucks.”

Bestedingsdoeleinden

Opvallend is dat het protest – anders dan vaak wordt verondersteld – niet zuiver tegen belastingontwijking gericht is, maar tevens tegen bezuinigingen op de kinderopvang en voor vrouwenrechten. Het had dus een gemend karakter. Het tegen deze achtergrond dat we de mededeling in het bijschrift, dat de activisten een Starbucks-filiaal in een kinderdagverblijf hebben willen doen veranderen, kunnen begrijpen.

Enfin, dat een fiscale demonstratie expliciet gelinkt wordt aan een bestedingsdoel is op zich niet nieuw, maar ik vind het wel interessant als achtergrondinformatie bij het doek. En voor suggesties over andere BEPS-gerelateerde icononen houd ik mij aanbevolen (misschien zijn het er genoeg voor een serie!).

***

About Anna Gunn

Fiscaliste met de specialisaties EU-belastingrecht en fiscale exotica. Geruime praktijkervaring met fiscale staatssteun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *