“Houd alsjeblieft op met peeuwen,” zei iemand zojuist tegen mij. “Het is zinloos en begint te vervelen.” De eerste corona-werkweek is alweer achter de rug, en ondanks alle positiviteit op de sociale media, put ik vandaag weinig hoop uit de bekende leus ‘Keep Calm and Carry On’ en de stichtende woorden van Willem Alexander.
Op het hoofd thuiskantoor van Artikel104.nl heerst lichte paniek. Dit is voornamelijk ingegeven door het feit dat er in onze directe omgeving helemaal niets lijkt te gebeuren. De wc-rollen in de winkel zijn op… Tsja, wat moet je zeggen? Geklaag over hamsters is een plaat die steeds grijzer wordt. In huize Gunn zijn de voorraden, die een week geleden op bescheiden schaal werden aangevuld met dingen die we nooit eten (witte bonen, drie pakken muesli en tonijnstukken in zonnebloemolie), alweer aangebroken. De stapel Tony Chocolony repen (onlangs gewonnen bij de Postcode Loterij) is bijna op. De corona-kilo’s vliegen eraan.
Vertrouw op de experts
Niemand weet hoe deze crisis zich zal ontwikkelen. Misschien valt het mee? Ja, dit is hopen tegen beter weten in en kan geen argument zijn om je handen niet te wassen. De kans op dood en verdref is aanzienlijk groter dan dat iemand op het laatste moment met 17 miljoen vaccinshots aan komt zetten. Goed nieuws voor de gehate antivaxxers, en een regelrechte ramp voor de rest van ons. Ideaal is het niet, maat we moeten inzetten op de groepsimmuniteit. Ik laat me graag leiden door de experts.
Ik ben trots op onze universiteiten en geïnspireerd door de internationale samenwerking van onderzoekers in de strijd tegen het virus. Het is een race tegen de klok. Wat ik daarnaast mooi vind (zonder ironie of overdrijven), is dat er voor de hele samenleving – van de held in de schoonmaak tot de wetenschapper bij het RIVM tot de vakkenvullers bij de supermarkt – plaats is in de coalitie tegen COVID-19. Het kabinet heeft in een zeer vroeg stadium meerdere financiële en fiscale maatregelen aangekondigd ter ondersteuning van de AEX/Midkap/MKB/ZPP (d.w.z. ondernemingen over de volle breedte). Met name de snelheid van de reactie vind ik goed, al zal er de komende tijd nog VEEL meer moeten gebeuren. En dat gaat geld kosten. De Europese Commissie staat in elk geval klaar om op sneltempo steun goed te keuren. Ook belastingadviseurs kunnen een nuttig rol spelen, namelijk door ondernemers te informeren over de geboden mogelijkheden en te helpen met het verkrijgen ervan. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft daarnaast een lijst opgesteld met mogelijke fiscale maatregelen. Dit lijkt mij heel praktisch voor de politici.
Het bovenstaande is uiteraard hartverwarmend. Het doet zelfs denken aan de Britse Dunkirk-vloot, die bestond uit vele civiele schepen en bootjes, en die in 1940 tienduizenden geallieerde soldaten evacueerden uit Noord-Frankrijk. Ten tijde van corona zou het devies moeten zijn: alle hens aan dek! De vraag is alleen: hoe robuust is ons optistoïcisme? Staan we over een maand nog steeds te klappen voor de helden? Of is tegen die tijd letterlijk de pleuris uitgebroken?
The show must go on
Op dit moment zit iedereen die ik ken in een vorm van thuis-isolatie, quarantaine of atoombunker. Het is een solistisch bestaan. Conference calls en hoorcolleges op afstand bieden iets van een uitweg, al zijn non-verbale communicatie en fysiek contact – Dat is geloof ik 70% van alle communicatie – uitgeschakeld. Soms werkt de techniek bovendien slecht, wat tot grote frustratie leidt (bij mij). Voor elke IT’er die moeiteloos doorwerkt in cyberspace, zijn er tien bedrijven waar thuiswerken geen optie is. Zij zouden maar wat graag hun brood verdienen van achter een laptop. Ten tijde van corona is thuiswerken geen straf, maar – gelijk de onverwachte terugvordering van verboden staatssteun – zo voelt het wel. Laten we hopen dat het went. Dit is nog een reden om te hopen dat deze crisis snel voorbij is. Maar tot die tijd geldt: keep safe!
***