Anna Gunn

Ik (1980) verricht momenteel promotieonderzoek onder de titel “Where to start? Finding the “status quo ante” in State aid cases involving international taxation”. Sjoerd Douma is de promotor.

IMG_20160619_143028648_HDR (1) (1)Voorheen was ik werkzaam bij één van de grote advieskantoren (internationale Vpb, EU-recht en veel fiscale staatssteun). Als het niet zo’n cliché was, zou ik zeggen dat ik “passionate” ben over de fiscaliteit.

Artikel104.nl – thema’s

Naast staatssteun, ligt mijn interesse bij fiscale ethiek, NGOs, “dubbele petten” en wetenschappelijke onafhankelijkheid, alsmede transparantie van belastingheffing (eerder bepleitte ik de publicatie van een groot deel van de Nederlandse tax rulings; inmiddels geen wilde gedachte meer). Metafiscale thema’s – tips voor het VTO, inzichten voor jonge fiscalisten – vind ik ook leuk.

Feminisme

Omdat ik mannen haat en een tuinbroek bezit, schrijf ik ook over feminisme en fiscaliteit. Dit is nog wel het minst controversiele deel van Artikel104.nl – de centrale vraag is namelijk steeds die naar Diversiteit (m/v; culturele achtergrond, etc). Mijn vertrekpunt, dat inmiddels echt gemeengoed is, is dat men binnen de fiscale sector (de adviespraktijk) de gekste dingen doet om aan vrouwen + “kleur” te komen. Omdat ik weliswaar een eerste generatie allochtoon ben (inmiddels genaturaliseerd), ben ik zó wit dat het zelf een beetje gênant is (Engels DNA) – over het racisme dat wel degelijk speelt in belastingland, schrijf ik slechts met mate. Gastbijdragen hierover zijn welkom.

Motivatie

Deze blog is primair gericht op de fiscale sector (laatst heeft NLFiscaal een stuk opgenomen onder reguliere vakliteratuur – een doorbraak! We worden salonfähig!). Ik beleef veel plezier aan het schrijven van mijn blogjes, en hoop daarnaast dat ik bepaalde thema’s kan agenderen. Ooit omschreef ik Artikel104.nl als “watercooler proza” oftewel iets om met collega’s te bespreken tijdens de lunch. Vroeger voegde ik altijd toe dat ik dit deed “met een knipoog en veel zelfspot”. Welnu, dat eerst klopt nog steeds, maar dat laatste ben ik inmiddels ontgroeid. Voor zover relevant (en toegegeven, dat is niet vaak), neem ik mijnzelf buitengewoon serieus.

‘Gewone’ mensen mogen uiteraard ook meelezen.

Tessa

Sindskort is er ook een hondje, Tessa, dat belasting gerelateerde wijsheid aandraagt. Het gaat om een 8-jarige spinger spaniel uit Spanje (vanzelfsprekend geen rashond want is zielig).

Lidmaatschappen

Ik ben lid van de International Fiscal Association (IFA), de Vereniging voor Belastingwetenschap (VvBW) en de International Law Association (ILA). En ook de FNV.  Verder schrijf ik voor NTFR, FED, Highlights & Insights, Tijdschrift voor Staatssteunrecht, EC Tax Review, EUTaxExpert.com, de Fiscalistenblog.nl en KluwerTaxBlog.com. Inmiddels heb ik mijn debuut mogen maken op de nationale radio en TV.


Contact:

Anna@artikel104.nl
0031 (0) 6 2412 3655

Uitgebreid CV zie hier.